Hur man skriver långt. Bästa tipset.

Hur många gånger har jag tagit upp problematiken ”jag skulle så gärna vilja skriva en bok, men jag har inte tid/ork/möjlighet/kraft och oavsett hur många gånger jag försöker så blir det aldrig längre än några sidor”. Om du är i den sista kategorin kan det här vara något för dig.

Ni vet det där med att räkna ord, det är ju inte direkt något nytt, rätt många författare jobbar på det sättet. En sätter upp ett mål, 500 ord varje dag eller kanske 2000 ord på en vecka och så vidare. Det är en bra grej, om du verkligen skriver dina ord vill säga och det var det jag upptäckte att jag inte gjorde. Fail.

Det handlar inte om att jag saknar disciplin, jag skriver alltid när jag verkligen måste, men ibland är det ju bra att liksom skriva i förebyggande syfte, inte för att du har en deadline i morgon utan för att du vet att du kommer få ett helvete när du väl har deadline om du inte förarbetar någonting. Grejen för mig var alltså att hitta ett sätt som fick mig att skriva även när det inte var kris och panik, jag satsade på 500 ord per dag – men guess what – det funkade inte.

Jag känner liksom inte orden, fattar ni. Jag känner inget pirr, jag glömmer hur många ord jag skrivit, jag tittar på den där jäkla ordräknaren och är helt blank. Jag går inte igång. Och går jag inte igång är risken stor att jag skiter i saker.

Så vad göra? Det enklast möjliga. Skriv upp orden. Varje dag. Ord och tecken och datum. Se det svart på vitt. Känn tillfredsställelsen när du skrivit fler än 500. Se resultat. Det är, för mig, det bästa som finns. Jag älskar sport på grund av synliga resultat, inga gråskalor, resultat. Jag gillar att diska av samma orsak – synliga resultat.

Mitt tips till dig som inte kommer nånstans, som har svårt med disciplinen eller bara fastnar eller bara inte får till det för vad spelar de där orden egentligen för roll när solen skiner och rosén väntar? Skriv en freaking lista. Så sjukt enkelt. Så jädrans effektivt. Gör det nu, skriv i kväll, skriv i morgon kväll, se att du är oövervinnelig, se hur orden blir fler, listan längre. Se hur sjukt grym du är, en författare är vad du är, en sån som skriver längre och längre och längre.

Okej skriv. Gör det bara.

bild (68)

5 tankar på “Hur man skriver långt. Bästa tipset.

  1. Det var faktiskt dels därför jag blev helt såld på Scrivener (främst för att man slipper scrollandet) just för att det finns en ordräknare man kan klicka upp i en prydlig ruta. Full koll och jag känner att jag inte kan smita undan. Kan kan jag väl men det är svårare när det ser så ”officiellt” ut. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s