Flow!

Asså på riktigt, jag skrev just en passage som jag tyckte var så omtumlande att jag är helt röd i ansiktet av nyfikenhet och förväntan just nu. En av mina karaktärer fick ett sms och jag var så sjukt oförberedd på vad det skulle stå att jag typ tappade hakan och nu sitter jag här med pirr i magen och undrar vad hon ska ta sig till med det. Är inte det helt stört? Jag menar, det är ju min bok, det är jag som bestämmer vad som ska hända, hur kan då jag bli förvånad av ett sms som en av mina karaktärer får när det är jag som hittat på vad som står? Helt obegripligt och lite en fortsättning på gårdagens fråga, var kommer historien från egentligen?

Hur som, i dag har följt gårdagens upplägg förutom att det i dag snöade när jag sprang, snö i mars, kom igen liksom. Men skrivit har jag, sex sidor och det var så jäkla skönt för plötsligt blev det lite fart, det hände någonting, ett sms kom, ett crescendo började byggas och det är så sjukt härligt när det händer. Min kommentatorskollega Magdalena Forsberg beskrev en gång att när allting bara stämmer då känner det som att skjuta genom ett rör (vi snackar skidskytte nu), som att skotten går från bössan till skottmålet genom en genomskinlig tub och du kan inte missa, hur du än bär dig åt. Så tycker jag att det är med flow. När historien plötsligt bygger sig själv, när göttiga vändpunkter du inte hade kunnat förutse plötsligt bara finns där i dokumentet, när en av karaktärerna sliter sig och bygger sitt eget drama och du som genom ett trollslag ser hela historien framför dig som i en tunnel av ljus (hej religös liknelse). Det är som en motorväg, ditt lilla manus har en så tydligt utstakad väg att du omöjligt kan missa, det enda som finns att önska är att du kunde skriva än snabbare, att fingrarna kunde öka farten mer och mer och mer. Detta är tyvärr en omljlighet och det vet jag för jag är gammal pianist.

bild (19)

Så här såg det ut för några timmar sen, apelsin och lakritste och mina fuskbrillor med fönsterglas som jag la dit bara för att det skulle se snyggt och konstnärligt ut. Jag är ledsen att alla bilder jag postar ser likadana ut, men vad ska jag göra liksom, jag sitter ju bara här. Tulpaner och apelsiner och snö är det enda jag ser.

2 tankar på “Flow!

  1. Vilken fantastisk skrivardag du beskriver! Din Flow-liknelsens med motorvägen känns igen, att inte riktigt hinna skriva ner alla färdigformulerade meningar som plötsligt kommer levererade och paketerade. Det blir lite som ett fyrverkeri i hjärnan – en mängd färgsprakande intryck som kommer plötsligt. Är man inte snabb nog att få ner orden på pränt bleknar de bort. Även om man minns, går det inte riktigt att återberätta det precis som det upplevdes… Men det är då det roliga stötandets och blötandes sätter igång, som i min mening är fas 2 i flowet, och det verkligen kreativa skrivandet sätter igång och flyter på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s