Söka sig bort.

Har ni någon gång tänkt på att söka ett författarstipendie? Jag menar, det finns ju hur många stipendier som helst att söka, exempelvis sådana där man får bo på en najjig kursgård med omkostnader betalda i några veckor eller sådana där man tilldelas reda pengar för att ens författargärning anses så otroligt viktig att det vore en förlust för kulturen och samhället om man inte hade råd att satsa helhjärtat på skrivandet. Säkert finns det en hel hög andra varianter också, men de har alla en sak gemensamt, i alla fall i mitt huvud, de känns liksom reserverade för de författare som försöker försörja sig enbart på sitt skrivande. De som sliter och kämpar för att få vardagen att gå ihop rent ekonomiskt enkom för att kunna satsa all sin tid på skapandet.

Jag beundrar de människorna och därför kan jag inte söka författarstipendier. Det är min moral som drar i handbromsen. För jag jobbar ju. Jag har en heltidslön och skriver vid sidan om, jag har inte rätt att söka stipendier, så känns det. Säkert helt fel, men skit samma, känns det så så är det så och jag har inte ansträngt mig särskilt mycket för att kämpa emot den känslan.

Men jag vill ju också byta miljö, få nya intryck, fördjupa mina kunskaper, få möjlighet att skriva i ett rum som vetter ut mot något hel annat än min vanliga utsikt. Så i dag har jag sökt ett stipendie i alla fall, fast ett annat stipendie, ett via jobbet. Om jag mot all förmodan i hela världen skulle få det skulle jag kika ut på New York och även om jag skulle vara där för att göra något helt annat än att skriva bok så skulle ju intrycken räcka hela vägen hem. Är så sjukt nöjd. Har sprungit 1,3 mil, har sök ett stipendie, har suttit i solen på balkongen, vågar påstå att dessa tre faktorer aldrig tidigare infallit på en och samma dag.

729

Helt ärligt, bara kaffet någon annanstans än hemma är ju en fröjd. Här en mycket berlinsk kopp – levde säkert på den en vecka efter hemkomst.

7 tankar på “Söka sig bort.

 1. Håller tummarna för att du får stipendiet och ser fram emot vad storstaden ger för inspiration i kommande bok:)

  • Tack! Har vi riktig tur kommer inspirationen användas inte till kommande bok utan till den som kommer därefter – detta önskemål kvalar dock in under kategorin ”dröm stort”, men det ska man ju.

   • Drömma stort ska man absolut! Och att samla inspiration till ett drömprojekt måste ju vara det ultimata sättet att ge den näring och hålla den vid liv! Tänker jag.

 2. Självklart ska man få söka stipendie för att få komma bort och skriva även om man är heltidsarbetande. Oavsett vad man har för inkomst, har man ju utgifter också och kanske varken tid eller råd att åka iväg. Men då kan ett stipendie pusha en i rätt riktning, så att man håller sig på banan och skrivandet vid liv.

  • Du har verkligen rätt i det Elin. Jag tänkte på det efter att jag skrivit inlägget, klart man kan och ska söka stipendier ändå, jag menar när har jag (eller någon annan) råd att dra till valfritt ställe och sitta och författa hela dagarna – typ aldrig ju. Alltså, alla stiepndier är till för att sökas, har du sökt nåt någon gång?

   • Precis, man har ju liksom ofta annat som kommer i vägen… Nej, det har jag aldrig gjort. Vet inte riktigt hur man hittar till dem. Har du något tips?

   • På författarförbundets hemsida brukar man kunna få koll på några, sen funkar det ju alltid att bara göra random googlingar eller kolla på stipendiesajter, även om det tar lite längre tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s