Tips mot skrivkramp och oinspirerat huvud.

Det regnar ute. Jag har promenerat och frysit ihjäl och blivit blöt om hela kroppen. Jag har jobbat hela helgen och i dag är jag ledig och jag. måste. skriva.

Nu.

Jag sitter där jag ska. Jag har druckit kaffe och te och jag har betalat räkningen som var det enda jag fick göra innan jag skulle börja skriva. Jag har stoppat in en tvätt också. Sa jag att det regnar ute? Sa jag att jag fortfarande inte skrivit ett ord trots att klockan är halv tolv?

Jag har noll inspiration. Noll. Så lite att jag inte ens vet vad jag skulle göra i dag om jag inte skulle skriva. Jag måste komma igång. Å. Jag måste bara göra det. Ni vet ju. När inspirationen bara inte finns där. När tvång är det enda som hjälper. Jag vet ju det, det enda sättet är att bara öppna dokumentet och göra det, nu, för det kommer ingen spirituell fe och sätter sig på min axel, det kommer inte plötsligt kännas härligare och roligare och givande. Det här är en sån dag när det bara ska göras. Punkt.

Hur gör en då?
Tja, inte vet jag (som ni märker), men jag har två tips.

1. Tänk att det är ditt jobb. Hur tråkiga uppgifter du än har på jobbet så måste de göras, så är det bara (om skrivande är ditt jobb så föreställ dig hur det var när du jobbade extra för hundra år sen, å andra sidan, om skrivande är ditt jobb kanske du inte har det här problemet?).

2. Skriv i 20 minuter. Det här tipset fick jag av min skrivarkollega Maria Friedner (som skrivit Besvärjelser och Beskydd) och det är ett bra tips. 20 minuter orkar alla. 20 minuter går att hålla fokus. 20 minuter går snabbt. Du kan hinna en bit på 20 minuter. Och – det bästa av allt, när de 20 minuterna är över får du resa på dig och göra något annat, alternativt kolla något kul på nätet, och sen – skriver du 20 minuter till.

Jag kommer köra en blandning av de båda med start nu.

*LIVEUPPDATERING klockan tio i två: har våt-torkat alla golv samt hängt tvätt, men har också SKRIVIT TVÅ GÅNGER 20 MINUTER!!!!! Jag är bäst! Eller ja, inte bäst kanske, men det känns bra. Efter första 20-minutaren bryggde jag kaffe som jag drack under andra 20-minutaren. Nu, efter den där golvtvätten, dags för tredje 20-minutaren.

5 tankar på “Tips mot skrivkramp och oinspirerat huvud.

  1. Alltså Åhhhhhh vad jag känner igen det där!! Värsta Bästa Peppen till dig!! Tänkte skriva en liten hejaramsa till dig men det är lite kortslutning här också, skyller på regnet! Kanske, om jag ger det 20 min så får jag ihop en! Stay tuned!

    • Haha, vad bra! Fortfarande stiltje här…
      Tänk klockan är bara 13, så det finns fortfarande många 20 minutare att lyckas på! Sällan är en ensam med sina motstånd:) Heja oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s