Vill du bli en bättre författare: läs.

Jag är av åsikten att det är bra att läsa för att kunna skriva. Jag har ju alltid läst massor och jag tror att det liksom inofficiellt fungerat som min skrivarskola, tar en del av något tillräckligt mycket bör en kunna bli bra på det liksom (funkar ej med sport, du blir tyvärr ej en god handbollsspelare genom att titta på handboll, men å andra sidan lär du ju vara bättre än en som aldrig sett handboll alls…). Jaja, det där var kanske ett dåligt exempel, men ni fattar vad jag menar, det är helt enkelt bra att läsa, både för fantasin och för språket, för att inte tala om vilka underverk det kan göra för din smartness och så vidare.

Jag läser mycket av det mesta, men för det mesta sådant jag verkligen sett fram emot, hört talas om eller har en förförståelse inför. Detta gör att mitt läsande ser relativt likartat ut under vår, höst och vinter, det gör också att jag på sommaren försöker rucka på mina invanda mönster en del och läsa annat. Sånt som jag i vanliga fall inte upplever mig ha tid med.

Just nu läser jag Maria Langs gamla klassiker Mördaren ljuger inte ensam, en pusseldeckare i hemtrevlig bergslagsmiljö, smyckad med sportstugor, rutiga kavajer, erotiska nymfer och en särdeles kavat hjältinna som självklart lyssnar till namnet Puck. Boken är Maria Langs första, den kom ut 1949 och jag tycker verkligen ni ska ta er en titt på den, inte för att deckargåtan i sig är mer briljant än någon annan, men för att det ger så mycket att läsa ett annat språk. Att läsa nya ord, gamla slanguttryck, att se meningsuppbyggnader som till viss mån försvunnit – det berikar sjukt mycket ska ni veta och öppnar upp en massa stilistiska dörrar som hålls stängda lite för bestämt för åtminstone mig.

bild (44)

Så. Dagens boktips. Läs Maria Lang eller annan svensk litteratur från en si så där 50 år sedan. Det är bra för dig.

3 tankar på “Vill du bli en bättre författare: läs.

  1. Att läsa ger en så oerhört mycket! inte bara lära man sig skriva- man lär sig leva!!! Trevlig helg! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s