Hur skriver man en bok? En instruktionstext i fem punkter.

När jag berättar att jag skrivit en bok och dessutom skriver på en till händer det väldigt ofta, faktiskt vansinnigt ofta, att den jag pratar med berättar att hen också vill skriva en bok. Hen har ofta tänkt på det länge, det är en liten hemlig dröm så där, hen har till och med försökt visar det sig, det ligger några sidor i en byrålåda, men sen var det svårt att komma vidare. I ganska få fall har personen verkligen skrivit färdigt något eller försökt bli utgiven, ganska ofta känns det istället som att de där författarförsöken egentligen handlade om något helt annat. En dröm kanske, ganska sällan realistisk. Ungefär som när jag på riktigt funderade över om jag hade någon talang för att måla (det hade jag inte), eller för att sjunga (det hade jag verkligen inte), jag testade lite, gav bort nån kolteckning i julklapp innan jag insåg att näe, fy fan vad fult.

Det finns något högst mänskligt i det där, i att försöka, önska, drömma och sen inse att okej, min syrra fick familjens samlade musikaliska talang och så är det med det, punkt.

Men så ibland, döljer sig något annat bakom det där ”åh, jag har också tänkt på att skriva en bok”, nämligen en äkta önskan, och framför allt, en äkta talang. Den här personen skulle kunna skriva en bok, och vill det också, men ändå blir ingen bok skriven. Om du är en sådan person är den här texten till dig (sjukt långt intro för att komma till saken men men).

Hur skriver man en bok, en instruktionstext i fem steg:

1. Ta din talang på allvar. Jag tror att om du tror att du har talang, då har du det. Min totala övertygelse är att du känner dig själv tillräckligt bra för att veta vad du är bra och mindre bra på. Du kanske inte är fullärd, men du kan bli. Alltså, om du tror att du kan, gå då vidare till punkt två.

2. Känn efter vad du vill skriva. Detta kan göras på lite olika sätt, vissa bara vet och sätter sig ner och börjar knattra, andra har ingen aning. Om du inte har en aning, testa. Om det inte går, om du bara sitter och stirrar på tangenterna, anmäl dig till en skrivarkurs, om du inte har råd med det, leta upp skrivarövningar på nätet eller i handböcker och gör dem. Grejen är att komma igång, när du har kommit igång, känn efter, vad vill du skriva? Känn med magen, med hjärtat, tänk inte pengar eller vad som är poppis (det kan du göra sen, när skrivandet går av sig självt, hehe), känn känn känn.

3. Sluta komma med ursäkter. Här faller många, de hinner inte skriva, de kan inte skriva för de har ingenstans att sitta, de har inga skrivarprogram, de har aldrig tillräckligt tyst omkring sig, de har man och sju barn och en hund och fem katter. Här finns tre alternativ, antingen inser du att ”nej, det går inte, jag hinner inte”, du lägger ner ditt skrivarprojekt och plockar kanske upp det när du har det lugnare omkring dig. Eller så skyller du på olika saker i all evighet och blir bitter eftersom du vet att det egentligen inte handlar om yttre omständigheter, det handlar om dig. Eller, trean, den bästa, så sätter du igång. Kanske skriver du på natten, kanske med hörlurar under Bolibompa, kanske på tunnelbanan. Om du vill så går det, inga dyra program behövs, inga eoner av tid, om du vill så går det och ja, det kanske låter hurtigt och jobbigt men det går, det är om inte annat min kollega Eva Ludvigsen ett strålande bevis på, hon råddar tre barn, heltidsjobb, hus och sociala åtaganden och allt annat samtidigt som hon skriver. Kolla in hennes blogg här.

4. Inse att det tar tid. Har du kommit ända hit? Då så, nu skriver du, hurra för det, nu gäller det att hänga i, att komma ihåg att det tar tid. De flesta böcker tar runt ett, två år att färdigställa, från första bokstaven till sista redigering. Det finns en poäng med det, det är svårt att skriva, man måste vara noggrann, man måste titta på sin text om och om igen och helst ska någon annan titta på den också. Dessutom, du är med största sannolikhet bra på något och sämre på något annat, det vill säga, när du skriver ditt första utkast kommer vissa delar bli bra, andra skit, och de där dåliga bitarna kommer kräva bearbetning, många gånger.

5. Ge inte upp. Sista punkten, ge dig inte. Det är tråkigt, det går för långsamt, du har egentligen inte tid och förra gången du läste igenom det insåg du att historien suger. Strunta i det. Fortsätt. Du har talang, kör. De flesta människor når inte ända fram för att de ger upp och för att de, i slutändan inte tror att de ska lyckas. Men du ska lyckas. Du kan lyckas. Så skriv.

Sjukt helig uppmaning den där sista men jag tror att ni fattar grejen. Vad säger ni, ska jag ge ut den här lilla skriften som handbok? Ni vet ju att man kan skriva många olika typer av texter, right… Och här nedanför har ni målbilden, er egna, färdiga, riktiga, bok.

bild(34)

15 tankar på “Hur skriver man en bok? En instruktionstext i fem punkter.

 1. Tack AnnaMaria, vilken bra sammanfattning! Alltså den där punkt fem. Att våga göra färdigt saker (för det är ju det det handlar om, inte att inte ha tid.) Skitsvårt. I år ska jag skriva klart. Sedan, hur det går och precis hur bra det blir, det känns faktiskt underordnat, för jag har skrivit nästanklart saker så länge att det börjar kännas fånigt.
  /L

 2. Det är alldeles för lätt med ”ska bara först”. Ändå vet jag att jag kan!
  Väldigt bra bli peppad och påmind med hjälp av såna här regler. Tack!

 3. Pingback: okejskriv | Life in Hamburg

 4. Pingback: AnnaMarias tips på hur man skriver en bok | Kusiin Vitamin

 5. Hej!

  ”Jag tror att om du tror att du har talang, då har du det.” Här faller jag på studs, fastän jag VET att jag har talang…

  När människor som känner det skrivna ordet till och med försöker få mig att inse att jag KAN skriva så skriver jag inte.

  Först var det dikter, vackra och känslosamma men det tog för lång tid för mig att tänka till så det blev pannkaka även om jag gav ut en liten samling på Vulkan som faktiskt några köpte.

  Sedan blev det kortare, ärliga texter om livet som folk mailade mig om, några grät, några skrattade och fler ville ha mer.

  Nu har jag en bok inne i mitt huvud. En bok om livet, det fantastiska. Nu sviktar det för vem vill läsa om mitt liv?

  Så helt random sökte jag nu på internet om hur man skriver en bok och hittade denna text som du så klokt delat med dig av.

  Du kanske är min räddning!

  Om jag lyckas skriva min bok så ska jag dedicera den till dig!

  I sanning

  Annelie Hallberg

  • Tack för din kommentar Annelie, underbart om listan kan ge dig den där sista knuffen. För alltså – boken finns ju där, eller berättelsen, eller vad en nu vill kalla den. Du har den ju där, du vet det och nu vet även jag det. Strunta i att låta den lagra mer, börja peta ner den, lite sakta så där, det behöver inte vara så dramatiskt. Och jag kan LOVA dig att folk vill läsa din historia, lovar! Lycka till och bara kör, du fixar det (och förresten, du har ju redan gjort det, en diktsamling som någon köper är mer än de flesta fått ur sig, så inga fler tvivel).

 6. Usch….. Vill verkligen men är kass på allt.
  Kan inte stava och har alla ursäkter i världen.
  Jag en otroligt duktig säljare och argumentatör (hur det nu stavas) och en man med enorm fantasi och positiv vilja och energi.
  Sista ursäkten efter att läst dina 5 punkter.
  Hjälpmedel!
  Hur kan jag med alla mina redan färdigskrivna böcker ( dock inte nedskrivna) som lätt dyslektiker finna hjälpmedel och som ändå kan hålla ordning på allt.
  Jag är van Word skrivare och dator användare men hade det inte varit för Bil Gates och hans program vet jag inte vad jag hade gjort.
  En vän till mig skrev som jag känner en uppsatts utan punkter och tecken.
  I slutet av uppsatsen noterades det ….,??!!?,., ( sprid ut dem där de passar er bäst).
  Ungefär så hjälp lös känner jag mig.
  Hjälpmedel till att skriva,arkivera, dölja, och bevara mina böcker tills det är dax!
  Finns det något speciellt!

  • Fasen, jag är verkligen fel person att besvara den här frågan eftersom jag bara skriver rätt upp och ner i word och misslyckas så fort jag försöker skriva i mer avancerade program. Men det är många som googlar sig in på just det här inlägget – ni som läser kommentarerna – har ni några tips eller förslag? Dela med er!
   För att i alla fall peppa lite så tror jag verkligen att du kan bli utgiven utan att skriva perfekt – de flesta förlag accepterar mycket mer än vi tror om det finns en bra idé och ett bärande manus. Kör hårt!

 7. Hej Jonny! Googlade mig in här och såg din kommentar. Tycker att du ska ringa till logopedmottagningen på närmsta sjukhus imorgon och höra vilka hjälpmedel de kan förskriva åt dig. Smartare rättstavningsprogram och talsyntes borde du ha, och kanske testa att diktera in text istället för att skriva för hand? Länktips: logopedeniskolan.blogspot.com
  Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s