Skriver du chicklit eller?

Härom dagen skrev jag ju att jag blev fotad tillsammans med Caroline Hainer, well, här nedan ser ni resultatet av den lilla sammankomsten, tillsammans med en text där Sara Ullberg ser en ny framtid för chickliten, denna omstridda, hatade, älskade genre.

http://arbetarbladet.se/kultur/litteratur/1.5467774-ny-var-for-chicklit

Så, vad är en chicklit? Har jag skrivit en chicklit? Ja, förmodligen. Den första chickliten anses av många vara Bridgets Jones dagbok som kom ut 1996. Därefter följde Sex and the city och Marian Keys – chickliten – en berättelse skriven av en kvinna, för en kvinna, var född.

Till en början ansågs chickliten revolutionerande. Det förekom sex, den handlade om kvinnor, om kvinnors problem, om kvinnors lycka. Dessutom marginaliserade den, jo faktiskt, ofta mannen. De män som förekom var inte sällan rena schabloner, de existerade som blanka bollplank för att hjältinnan skulle kunna utvecklas, men de hade inte mycket till personlighet. Chickliten hade dock några problem, i alla fall om läsaren var en någotsånär feministiskt upplyst och intresserad person. Till exempel var hjältinnan ofta lätt förvirrad, lite knasig och tokig, gärna självföraktande och, i stort sett alltid, på jakt efter en man som skulle ge hennes liv mål och mening. De allra flesta chicklits landar i att huvudpersonen hittar kärleken, och det är förvisso en härlig drivkraft, men det blir ju förbannat platt och trist i längden.

Dock var chicklitens största problem inte jakten på en man (eller den totalitära heterosexualiteten som manifesterades), nej, det största bekymret var, och är, att chicklits är skrivna av kvinnor för kvinnor. Och som vanligt när något görs av kvinnor så förminskas det och förlöjligas det och blir inte taget på allvar. Detta finns det, som ni säkert vet, exempel på överallt. I stort sett alla ”kvinnoyrken”, tänk förskollärare, sjuksyster, städerska  och så vidare är underbetalda, deckare skrivna av kvinnor anses inte lika fulländade som dem skrivna av män, kvinnor med gitarrer är inte lika tuffa som män med gitarrer – listan kan göras oändlig och det var detta, anser jag, som stjälpte chickliten. Den blev ful, just för att den är en genre för kvinnor av kvinnor. Den blev nedvärderad och fördummad och förminskad och just därför kallar jag gärna min bok för en chicklit. För jag anser inte att det är sämre att skriva för kvinnor än för för män. Helt enkelt. Och jag anser inte att kvinnliga huvudpersoner är mindre intressant än manliga huvudpersoner. Och jag anser framförallt inte att alla böcker inom en genre måste vara exakt likadana.

Det enda bekymmer jag har med att eventuellt tillhöra genren chicklit, är genre-problematiken i sig. Så fort man sätter en etikett på något får det konsekvenser. Benämner du något chicklit kommer du automatiskt att förlora alla de läsare som anser sig inte gilla chicklit, och det är synd. Därför förstår jag att förlaget väljer att kalla Välkommen ut på andra sidan för relationsroman. Och jag skriver under på det. Just för att jag vill att min bok ska läsas av alla, av alla som gillar att läsa, av dem som inte visste att de gillar att läsa. Av kvinnor, av män, av barn, av tonåringar, you name it.

Slutsats: en genre blir inte kass för att den riktar sig främst mot ett visst kön, men en genre tjänar alltid som en avgränsare, den stänger mer än den öppnar i många fall, och det är trist.

Vilket vansinnigt långt inlägg. Är helt trött nu. Hoppas andemeningen gick fram.

4 tankar på “Skriver du chicklit eller?

  1. Hej, hittade din bok hos bokhandlaren igår och läste baksidestexten och tänkte: Men- det låter ju som chick lit. Och det gjorde mig glad. För jag älskar chick lit, har själv skrivit en och tycker det borde skrivas mer av det. Så jag passar på att säga grattis till utgivningen och hoppas att folk kommer att få upp ögonen för den här genren igen framöver. (Visst känns det lite som om den haft en dipp ett tag, iaf här i Sverige?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s