Vikten av synopsis

Efter fem dagars alptillvaro med jobb jobb jobb kom jag hem till en helt ledig dag. Vad gör man med en sån? Jo, man häller upp kaffe i en käck tyrolerkopp, gör några uppmjukande armrörelser och sätter sig med sitt manus, redo att författa. Man rynkar pannan, tittar på det vita utrymmet. Tittar på den senaste textraden. Och inser att man glömt vart man är på väg, var man har varit och vad som är planen.

bild

Man tar en klunk kaffe. Funderar över vad den där pojkvännen som den ena karaktären har egentligen hette, var det Frans? Nä, det låter konstigt. Man skrollar tillbaka, ser att han visst hette Fredrik, och att han visst är på tjänsteresa, jaha minsann. Man undrar vad mer man har glömt bort. Man suckar. Hur ska man kunna skriva om man inte vet var i historien man är? Innan man börjar slå handen (eller pannan för den delen) hårt i väggen av frustration kommer man på det: man har ju ett SYNOPSIS.

Jag är inte den som skriver ett detaljerat synopsis, inte alls. Men jag skriver tre rader. Det här ska hända. Här startar berättelsen och hit är den på väg. Det är inte säkert att planen håller hela vägen, med den första boken förändrades synopsiset (?) en hel del, men det spelar ingen roll. Skriv ett synopsis så vet du alltid vart du är på väg, då har du en riktning, en vägledning. Du har ett mål och det är en jäkla bra grej. Så gör det nu – skriv ett synopsis.

Gällande att du inte vet vad du redan har skrivit, här finns tyvärr inga genvägar, du måste skrolla tillbaks och läsa in dig. Det är hemskt, jag hatar det för det enda som händer är att jag fastnar på fel och grejer jag vill ändra som jag inte har tid att ändra och så blir jag sur, men det är en annan historia, omöjlig att komma till rätt med just i detta nu och värd ett eget inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s